Közmunka 2.

2013.11.12. 09:25

...Folytatva a közmunka történetet, a korábbiak alapján azt is ki kell mondanunk: a közmunka ma a magyarországi - konzervatív, ódivatú - társadalmi értékrend kikényszerítésének egyik fontos eszköze lett. Érdemes látnunk: a munkaalapú társadalom orbáni víziója nem a termelésről vagy a gyarapodásról, hanem a jogok és kötelességek vélt egyensúlyáról szól. Ennek két társadalmi következménye van: a munka a "kötelesség", melynek teljesítése feltétele a társadalom egyenrangú tagjaként részt venni a társadalom működésében. Ebből következik a hajléktalanok vegzálása, a cigányok diszkriminálása és még számos más drámai társadalmi jelenség. A másik, hogy a közmunka így valójában büntetés, hiszen az, aki nem "képes" piaci munkához jutni, annak a közmunkával kell bűnhődnie ezért. Abszurd világ. Holott a közmunka lehetne jó és értelmes is: a szövetkezeti alapú, elsősorban közösségi mezőgazdasági tevékenységre szervezett közmunkának lenne értelme, ehhez azonban szakértelem, szervezőkészség, innováció és együttműködési képességre és hajlandóságra lenne szükség.

Különben marad így, ahogy van. A kormány nem foglalkozik az esélyteremtéssel, az igazságosabb társadalom víziójával. Nem látja, hogy a drámai esélykülönbségek, az egyenlőtlenség teremt olyan viszonyokat, melyben egyre több ember válik képtelenné a piaci munka végzésére, miközben - részben a kormány "áldásos" tevékenysége, részben a piacon zajló természetes folyamatok okán - egyre kevesebb munkahely van ill. jön létre, különösen az alacsonyabb képzettséget igénylő munkavállalók számára.

Erre a közmunka nem válasz.

A bejegyzés trackback címe:

https://braunrobert.blog.hu/api/trackback/id/tr975628752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása