Közmunkáról

2013.11.01. 15:30

A mai Economist arról ír, hogy a munka és a tőkejövedelmek aránya az elmúlt évben jelentősen átalakult: a munkajövedelmek az elmúlt harminc évben jelentősen csökkentek: kevesebben keresnek kevesebbet. Ennyit a munka alapú társadalomról. Ami azonban a legfájóbb, az a közmunka dolga: értelmiségi barátaim sem értik, mi a baj vele. Akkor hát elmondom.

kozmunka1.jpeg

1. A közmunka modern rabszolgaság. Nem kell marxistának lenni ahhoz, hogy értsük, az emberi munkának ára van. Száz év harcának eredménye a minimálbér -- ennél kevesebbet nem lehet fizetni a munkáért, mert az az erőfölénnyel és a kiszolgáltatottsággal való visszaélés. A közmunka épp ez: kevesebbért akarja megvenni azt, aminek mindenhol máshol jóval magasabb az ára és ezért az értéke.

2. A közmunka lopás. Ha a közmunka értelmes és szükséges feladatok elvégzése a köz érdekében, akkor a köz meglopja a közmunkásokat, hiszen kevesebbet fizet valamiért, ami jóval többet ér. Ezt ráadásul épp a legszerencsétlenebbektől veszi el -- lsd. fönn.

3. A közmunka megalázó. A közmunkás nyilvánosan megbélyegzett, hisz mindenki látja/tudja, hogy ők azok, akik nem kapnak máshol munkát. Értéktelenné teszi a munkát, az esetek többségében értelmetlen és szükségtelen feladatok elvégzésére kényszerít, növeleve az önbecsülés és értékteremtés érzésének hiányát.

4. A közmunka politikai visszaélésre ad lehetőséget. A közmunkások kiszolgáltatott emberek, különösen akkor, ha segélyhez jutásuk is a közmunkától függ. Ez könnyen politikai eszközzé teheti őket, Baja után ezt aligha kell magyarázni.

Közmunka2.jpg

5. A közmunka káros a gazdaságnak. Miközben a munka értékét és árát növelni kellene, a közmunka alacsony ára a többi munkajövedelem értékét is csökkenti. A minimálbér nem engedi a nyolc órás foglalkoztatást alacsonyabbá tenni, ezért a munkáltatók hat órás bért adnak lényegében nyolc órai munkáért, a közmunkánál ez is több.

6. A közmunka nem teremt piaci munkahelyet. Ahhoz, hogy valaki a piacon elhelyezkedjen, képzésre és munkakultúrára van szükség -- a közmunka egyiket sem adja meg, viszont a munka illúzióját teremti meg -- lsd. statisztikai adatok.

7.  A közmunka visszaélésre ad alkalmat. Ha a politikai elittől függő közmunkások hada dolgozik, akkor sokakban felmerül, hogy a csatornatisztítás helyett akár a saját földet is megművelhetik, saját kerítést is építhetnek. Sok helyen ez nem a jövő, hanem a jelen.

Közmunka helyett valódi munkahelyekre, segély helyett pedig alapjövedelemre van szükség. De ez egy másik történet.

A bejegyzés trackback címe:

https://braunrobert.blog.hu/api/trackback/id/tr495609237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása