A bor ünnepe

2013.11.12. 09:34

A napokban - mint oly sok helyen az országban - Monoron is az új bor ünnepét tartották, Márton nap alkalmából. Sokakkal beszélgetve az derült ki számomra, hogy a helyi borászok, szőlőtermelők egyik legnagyobb szomorúsága, hogy helyben - Monoron, Pilisen, Péteriben, Ceglédbercelen, Albertirsán - a helyi vendéglátók nem árulják a helybéli borokat. A dolog biztosan nem egyszerű: a vendéglők vélhetően a helyi igényekre válaszul tartanak Villányi vagy Szekszárdi borokat; vagyis egyszerre kell formálni a lokálpatrióta közízlést fogyasztói oldalon és vendéglátói/kereskedői oldalon egyaránt. A lokálpatriotizmus mellett pedig a közgazdasági racionalitás is fontos: a helyi termékek fogyasztási helyben teremt bevételt, tart el embereket. Ahogy mondják: az én kiadásom, a Te bevételed -- minél rövidebb és közvetlenebb az út, annál inkább nyomon követhető, és annál többhasznosul belőle áttételesen a kiadás viselője számára is.

Ezért kis mozgalmat tervezünk indítani: Itt helyi bort árulunk! matricákkal, kis kampánnyal szeretnénk elősegíteni, hogy mindenki értse: ami helyben terem és helyben fogy el, az a helybélieknek jó, minden értelemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://braunrobert.blog.hu/api/trackback/id/tr765628770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása