TV 2 "gyáva és hazug"

2014.01.18. 08:56

A TV2 tegnap éjszaka – szokatlan időpontban – kiadott közleményében helyreigazításra szólította föl azokat a médiumokat, melyek pontosan tudósítottak a TV2 értékesítésével kapcsolatos sajtótájékoztatókról. Ez nem csupán gyáva és aljas próbálkozás a TV2 értékesítésével kapcsolatos esetleges törvénysértések leplezésére, de pontosan mutatja a TV2 és a mögötte állók nézeteit a médiumok feladatáról.

KonradSiegler.JPG

Forrás: Portfolio.hu

Az elmúlt hetekben több nyilvános megszólalásban lepleztem le a TV2 ProSiebenSat.1 által történt értékesítésével kapcsolatos titkokat. Simon Zsolt maga ismerte el a TV2 vezető munkatársai előtt tartott beszédében, hogy „tőkeerős magyar vállalkozók” állnak mögötte. A TV2 később meghazudtolta vezérigazgatóját azt állítva, hogy hamisak az ezzel kapcsolatos sajtóértesülések. Ebben az ügyben a TV2 nem kért helyreigazítást, így az eredeti sajtóértesülést kell valósnak tekintenünk.

Miközben a TV2 korábbi közleményében „politikai zavarkeltéssel” vádolt, a tulajdonos ProSiebenSat.1 elismerte, hogy – az üzleti életben szokatlan módon – tulajdonosi hitelt adott a menedzsmentnek egy olyan vállalat megvásárlásához, mely az elmúlt években 18 milliárd forintos veszteséget halmozott föl és melynek piaca folyamatosan zsugorodik. Továbbra sem nyilvánvaló, hogy mi a hitel vissazfizetésének biztosítéka.

Annak érdekében, hogy a ProSiebenSat.1 menedzsmentjétől megtudjam, mi indokolta a tulajdonosi hitel nyújtását, illeve milyen garanciákat lát a menedzsment a hitel visszafizetésére, részvényt vásároltam a ProSiebenSat.1 csoportban és részvényesként is feltettem kérdéseimet a menedzsment számára. Válasz nem érkezett, így kénytelen vagyok azt gondolni, hogy üzleti magyarázat nincsen a nyújtott hitel fedezetésre és piaci viszonyok között nem biztosított a hitel visszafizetése.

Így a hitel visszafizetésére és a TV2 megvásárlására – a választások utánra halasztott fizetési konstrukcióban – csupán a nézettséggel nem arányos állami hirdetések révén lehet mód. Ezt a vélelmet megalapozza, hogy már az elmúlt években is a nézettséggel nem arányos mennyiségű állami hirdetés jelent meg a TV2 felületein.

Mindezen tények alapján adtam hangot azon véleményemnek, hogy a TV2 eladása „aljas és korrupt”. Miután véleménynyilvánításról van szó, a tudósító médiumoknak nincs okuk a TV2 gyáva és aljas helyreigazítás-kérelmének közlésére. Véleményemet fenntartom.

Továbbra is várom a ProSiebenSat.1 válaszát a hitel visszafizetésének biztosítékaival kapcsolatos kérdéseimre, ahogyan azt is, hogy – a hétfői határidőig – elálljon a TV2 értékesítésétől.

Az ügylet jogi munkáit az a Weil Gotshal Menges ügyvédi iroda végezte, melynek ügyvezetője, David Dederick az állítólagos vevő, Yvonne Dederick férje. A nemzetközi üzleti életben szokatlan, hogy a vevő rokona nyújtson jogi segítségét az eladó és a vevő között bonyolított jogügyletben. Ugyanakkor tudomásom szerint a Weil Gotshal Menges számos esetben képviselte a Nyerges Zsolt tulajdonában álló Advenio médiavállalatot. Helyreigazítási kérelem helyett így arra várok választ a TV2-től, hogy Nyerges Zsolt milyen szerepet játszott a TV2 eladásában, illetve –  Siegler Konrádtól, a Weil Gotschal Menges iroda partnerétől arra várok választ, hogy az iroda áll-e megbízói kapcsolatban az Advenio Zrt-vel illetve bármilyen más, Nyerges Zsolthoz köthető céggel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://braunrobert.blog.hu/api/trackback/id/tr255768792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása